Fültisztítás helyesen: hasznos tippek az ország egyik legjobb fül-orr-gégészétől

Fültisztítás helyesen: hasznos tippek az ország egyik legjobb fül-orr-gégészétől

A fülzsír – vagy orvosi nevén cerumen – a hallójárati mirigyek által termelt váladékanyag. Ez a jellemzően zsíros állagú massza minden ember fülében megtalálható, azonban mennyisége, színe és sűrűsége egyénenként változhat.

Sokan tartják egyfajta kellemetlenségnek, holott jelenléte elengedhetetlen a fül egészséges működéséhez. Miközben tisztítása gyakran okoz gondot az embereknek, általánosságban elmondható, hogy a helytelen fültisztításból fakadó tévhitek még több problémát tudnak előidézni.

Többek között erről is beszélt Dr. Molnár Marianna, a Móricz Medical Center – Villányi úti Magán Fül-Orr-Gégészet Hétvégén is nyitva fül-orr-gégész szakorvosa a 21. Hifi Show-n, ahol a fül egészsége, funkciója és a hallás mellett a kérdéses szerv tisztán tartása is központi téma volt.

A fülzsír nem az ellenségünk

A doktornő már az előadás első perceiben tisztázta az érdeklődők számára, hogy a fülzsír nem az ellenségünk. A hallójáratok mirigye által termelt váladék ráadásul annak ellenére sem piszok, hogy gyakran tartalmaz hámsejteket, szőrszálakat és besodródó port is.

Ahogyan a fül-orr-gégész fogalmazott: „Naponta többször kell elmondanom és kérdezik kétségbeesve a betegek szégyenkezve, hogy »Úristen, most fülzsírt kellett kitisztítanom a hallójáratomból, és hogy milyen piszkos, vagy ha belenézek a hallójáratba, azt kérdezik, piszkos-e?« Nem piszkos!”

A fülzsír ugyanis nem piszok, hanem egyfajta közeg, ami segíti a hallójárat funkcióját, a külső hanghullámok vándorlását a hallásközpontig. Amit tehát a betegek gyakran kosznak gondolnak, az valójában nagyon fontos szerepet játszik a hallásban.

Miért termelődik a fülzsír?

Mint köztudott, a hallójárat egy nedves, meleg közeg, ahol gyakran lapulnak meg kórokozók. A fülzsír funkciója, hogy ezt a járatot egy savas és sikamlós védőréteggel vonja be annak érdekében, hogy a bekerülő szennyeződések a külvilág felé sodródjanak.

Ez azért szükséges a doktornő szerint, hogy „ép maradjon a hallójárat, ami nagyon fontos ahhoz, hogy egyáltalán a hanghullámok bekerüljenek a hangfelfogó idegvégződésekhez”

Amennyiben tehát nem termelődne fülzsír, az a baktériumok elszaporodásával, gyulladásos folyamatok megjelenésével, valamint a hallásminőség jelentős romlásával járna.

Az otthoni fültisztítási módszerek sok kárt okoznak

Az emberek többsége még mindig úgynevezett fültisztító pálcával próbálja tisztán tartani a hallójáratait, ami annak ellenére vált teljesen általánossá, hogy egyébként rendkívül káros hatást gyakorolhat a fülre, sőt megannyi betegséget is előidézhet.

A doktornő a következőképpen foglalta össze a fültisztító pálcák hatását:

„A mai modern reklámvilágban a betegek mindenféle hallójárat-tisztítási módszert próbálnak otthon végezni, és ezzel bizony az említett hallójárat saját önműködő és védekező rendszerét megszüntetik. 

A szappanok, a habzószerek, a fültisztító pálcák nagyon sok mindenre jók, de más nevet kellene nekik adni. Nem szükséges tehát kidobni őket, de hallójáratot tisztítani sem ajánlott velük.”

A fültisztító pálcák ugyanis legfeljebb arra alkalmasak, hogy a hallójárat nyílásánál letakarítsuk a felgyülemlett, belülről kifolyt fülzsírt, azonban mélyebbre nem szabad hatolni vele, mert az több szempontból is problémát okozhat.

A hallójárat mélyebb részén ugyanis egy homokóra formájú csontos rész található. Amennyiben a vattás végű pálcával tisztítani kezdjük a fület, akkor a fülzsír egy jelentős részét ezen keresztültoljuk, a szervi szűkületből kifolyólag pedig lokálisan elkezd feltelítődni a váladék.

„Mivel megbontjuk a fül saját tisztulási rendszerét, ezért felgyűlik, ott marad egy kis mag, amire aztán szépen rakódik, rakódik, a habzószerek megkeményítik, és akkor jönnek a betegek, hogy »egy úszás után megizzadtam, hajat mostam«, és pánikszerűen érkeznek a rendelőbe, mert elveszítették a hallásukat.”

A fültisztító pálcáról

A sokak által használt fültisztító pálcáról tudni kell, hogy nem megfelelő használata mellett – tehát a hallójáratban alkalmazva – sokkal több kárt okoz, mint amennyit segít.

Eleve nem steril eszközről van szó, így a kórokozókra egyébként is nagyon érzékeny hallójáratba könnyedén olyan baktériumokat juttathatunk általuk, melyek akár kellemetlen fertőzéseket, gyulladásokat idézhetnek elő.

Különösen veszélyes ez abban a tekintetben, hogy a vattapálcával gyakran teljesen tisztára töröljük a hallójáratot is, amivel megakadályozzuk a fülzsír alapvető funkcióját. Ez a váladék segíti ugyanis elő a kórokozók kiürülését a fülből, miközben megakadályozza a külvilágból érkező kosz és baktériumok eljutását a mélyebb régiókba.

Fültisztítás helyesen, de mégis hogyan?

Hogy mégis mivel és hogyan tisztítsuk meg fülünket és hallójáratunkat, ha a fültisztító pálca nem ajánlott? Nagyon egyszerűen: az első és legfontosabb, hogy konkrétan a hallójáratot egyáltalán nem is tisztítjuk meg, csak a kívülről elérhető nyílást és annak környékét.

Ez teljesen elegendő ahhoz, hogy az általános higiénia fenntartása mellett kellően tiszta maradhasson a fül. Végezzük akár a kisujjunkkal, akár egy nedves ronggyal, a legfontosabb, hogy csak a hallójárat bemenetéig szabad tisztítani úgy, hogy utána rögtön szárazra töröljük az érintett részeket.

Dr. Molnár Marianna így fogalmazott előadása során:

„A csak langyos vizes mutatóujjunkkal kizárólag azt a régiót kell tisztítani, ameddig a hallójáratból kisodródik a fülzsír. Ezzel tudjuk könnyedén karbantartani a fülünket ahhoz, hogy akadálytalanul bejusson a dobhártyáig a hanghullám.”

A doktornő kiemelte továbbá, hogy nem lehet elég korán kezdeni a helyes fültisztítás megtanulását:

„Amikor a gyerek már ülni tud a kádban, akkor meg kell neki tanítani, hogy hány ujjacskája van. A jobb kezét mártsa bele a szappan és habzószer nélküli, még tiszta fürdővízbe … és ameddig a saját mutatóujja elér, addig körkörös mozdulatokkal tisztítsa meg a hallójáratot.

Idősebb férfiak szokták mutatni, hogy »de az én mutatóujjam nem fér be a hallójáratomba«. Nem is kell, hogy teljesen beleférjen, használhatja a kisujját is hozzá.”

Az előadás során feltett kérdésre válaszolva a fül-orr-gégész kiemelte, hogy ez a klasszikus és egyszerű módszer teljesen elegendő a fül és a hallójárat tisztán tartására, nincs szükség semmilyen más egyéb módszer alkalmazására, így gyertyázásra vagy fülsprayk használatára.

A hallójárat zsírosodása teljesen egyénfüggő

A hallójárat zsírosodása minden esetben emberfüggő tulajdonság. Valakinek több váladék termelődik, másnak azonban annyira kevés, hogy hetente egyszer is elegendő megtisztítania a hallójárati nyílást.

A fül-orr-gégész így beszélt erről az előadáson:

„Az, hogy valakinek mennyire zsírosodik a hallójárata, több vagy kevesebb, vagy sötét, rozsdavörös, netán halványsárga színű zsír termelődik, az egy egyéni adottság, minthogy valakinek pattanásos az arcbőre, vagy izzadásra hajlamosabb és a többi.”

Emiatt nem lehetne általános szabályokat felállítani arra vonatkozólag, hogy kinek és milyen gyakran kell tisztítania a hallójáratait. Fontos tézis azonban, hogy amennyiben valaki elsajátította a helyes fültisztítást, akkor nem tudja túlzásba vinni, hiszen ez is a mindennapi tisztálkodás és higiénia alapjaként szolgál.

Milyen jelei vannak a helytelen fültisztításnak?

Végül, de nem utolsó sorban fontos kiemelni a téma kapcsán, hogy a helytelen fültisztításnak, a vattás fültisztító pálcák huzamosabb használatának előbb vagy utóbb, de mindig lesznek negatív folyományai. 

A végső stádium általában a fülzsírdugó kialakulása, amit kizárólag fül-orr-gégészeti szakrendelés keretein belül lehet eltávolítani, azonban vannak árulkodó tünetek, melyek felismerhetővé teszik a kezdődő problémát, hogy a hallójáratban már lerakódott fülváladék található.

Különösen gyakori, hogy a kánikulai nagy melegben, amikor az ember gyakran izzad, strandol, tehát sokat tartózkodik párás környezetben, a fülben lerakódott zsír a rossz tisztítási folyamat miatt felhalmozódik. Ennek többnyire időszakosan jelentkező tompább hallás az eredménye.

Minden esetben figyelmeztető előjel, ha a páciens gyakran tapasztal átmeneti füldugulást, különösen strandolás vagy hajmosás után. Ha ilyenkor hosszabb időbe telik a fül dugulásának elmúlása, akkor az arra enged következtetni, hogy valami – vélhetően részleges fülzsír-torlódás – van a hallójáratban.

„Olyan nincs, hogy úszok, szép, egészséges a hallójáratom, és a víz nem jön ki a fülemből. Az kiszárad. A testünk hőmérsékletének párolgásától kiszárad. Ha nem dugul ki a fül, akkor azt valami bent tartja. 

Akkor vagy összeszedtünk valamilyen bőrgyulladást, például a hallójárat bőrének a gyulladását. Minden gyulladás váladékot, izzadványt termel, az összevegyülve a normálisan termelődő fülzsírral egy összeszáradó, beduzzadó folyamatot indít el.

Ezért van ez a fluktuáció, hogy amikor például éjszaka rajta fekszem, a testem megizzad, kimelegszek, akkor ez felpuhul, beduzzad, elzárja a hanghullámoknak az útját, amikor pedig napközben függőleges helyzetben kiszárad, akkor megint hallok.” – foglalta össze a folyamatot a doktornő, aki hozzátette, hogy ezek kivétel nélkül figyelmeztető jelek.

Mikor forduljunk orvoshoz fültisztítással?

Amennyiben minden odafigyelésünk ellenére fülzsírdugó alakult ki a hallójáratban – előidézhetik krónikus betegségek, de akár a fül anatómiai sajátosságai is –, és a fenti tüneteket tapasztaljuk, akkor haladéktalanul forduljunk fül-orr-gégész szakorvoshoz.

Ne várjuk meg, amíg a fülzsírdugó teljesen elzárja a hallójáratot, hiszen azt minden esetben nehezebb eltávolítani. Az orvos a beavatkozás előtt mindig ellenőrzi a dobhártya épségét, valamint az elzáródás mértékét, majd speciális fülcseppekkel próbálja feloldani a fülzsírdugót.

Ezt követően testhőmérsékletű vízzel öblíti át a hallójáratot, amit súlyosabb esetekben akár egymás után többször is meg kell ismételni ahhoz, hogy a páciens újra visszakaphassa a hallását.

Villányi úti Magán Fül-Orr-Gégészet Hétvégén is nyitva. 

 

A hét minden napján várjuk kedves pácienseinket fül-orr-gégészeti magánrendelőnkbe.

Ugrás a foglaláshoz

+36 30 782 8071

Kapcsolat

Rendelő

Cím: 1114 Budapest, Móricz Zsigmond körtér 2.1. emelet 2. 13-as kapucsengő

Parkolási javaslat

Tel.: +36 30 782 8071
Email: info@villanyifulorrgege.hu

 

Facebook: Villányi úti Magán Fül-orr-gégészet

Facebook:  Móricz Medical Center | Facebook

Nyitvatartás

Bejelentkezés alapján

Hétfő: 08:00-19:00

Kedd: 09:00-19:00

Szerda: 09:00-19:00

Csütörtök: 14:00-19:00

Péntek: 08:00-19:00

Szombat: 09:00-16:00

Vasárnap: 09:00-14:00

Szombaton és Vasárnap is nyitva.

PARKOLÁSI JAVASLAT

 

 

Kapcsolat

Rendelő

Cím: 1114 Budapest, Móricz Zsigmond körtér 2.1. emelet 2. 13-as kapucsengő

Parkolási javaslat

Tel.: +36 30 782 8071
Email: info@villanyifulorrgege.hu

 

Facebook: Villányi úti Magán Fül-orr-gégészet

Facebook:  Móricz Medical Center | Facebook

Nyitvatartás

Bejelentkezés alapján

Hétfő: 08:00-19:00

Kedd: 09:00-19:00

Szerda: 09:00-19:00

Csütörtök: 14:00-19:00

Péntek: 08:00-19:00

Szombat: 09:00-16:00

Vasárnap: 09:00-14:00

Szombaton és Vasárnap is nyitva.

PARKOLÁSI JAVASLAT

 

 

A hét minden napján bejelentkezés alapján várjuk kedves pácienseinket fül-orr-gégészeti magánrendelőnkbe.